Harta site-ului
Ajutor
Ordinea publică în vizorul CSE
Ordinea publică în vizorul CSE

La data de 6 octombrie curent, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova a aprobat prelungirea stării de urgență pe teritoriul Republicii Moldova pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 7 octombrie curent. Această decizie a fost luată în timp ce, de aproape un an, Guvernul Republicii Moldova este nevoit să activeze într-un context fără precedent pentru țară, gestionând riscurile ce țin de aprovizionarea cu energie și crizele generate sau amplificate de războiul din Ucraina. În contextul stării de urgență și constatării apariției situației excepționale – situație de alertă pe piața energiei electrice din Republica Moldova Comisia pentru  situații excepționale a Republicii Moldova a aprobat o nouă Dispoziție nr. 42 din 13 octombrie 2022, iar în scopul asigurării securității energetice pe perioada de urgență, SA ,,Moldovagaz” i-a fost permisă prelungirea până la data de 30 noiembrie 2022 a termenului de plată a drepturilor de import al gazelor naturale transportate prin conducte în perioada aprilie-octombrie 2022.
Potrivit acesteia, în vederea asigurării ordinii publice, a accesului la libera circulație pe drumurile țării, precum și în scopul asigurării unei reacții prompte la situațiile ce necesită intervenții de urgență, desfășurarea întrunirilor cu blocarea benzilor de circulație, a arterelor de transport sau a căilor de acces și evacuare către instituțiile publice vor fi interzise în zilele lucrătoare. În zilele de odihnă, aceste întruniri vor putea fi desfășurate pe o perioadă de cel mult patru ore.. 
Totodată, dacă în timpul desfăşurării întrunirii, unii participanţi încalcă ordinea publică, incită la discriminare sau violență, îndeamnă la război sau agresiune ori organizează tulburări în masă, poliția îi poate îndepărta pe aceştia și fără implicarea organizatorului, în cazul inacțiunii acestuia. În același timp, dacă acțiunile enumerate se încalcă grav, poliția poate cere organizatorului sistarea imediată a întrunirii și fără implicarea reprezentantului autorității publice locale.
Potrivit Dispoziției CSE, Asociația Obștească „Congresul Național al Ucrainenilor din Moldova” va putea exporta ajutoarele umanitare sub formă de produse medicamentoase, fără aplicarea măsurilor de politică economică, stabilite de legislația în vigoare pentru tipul de marfă declarat, și fără avizul eliberat de către Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. Destinatarul și lista bunurilor se vor stabili prin Ordinul ministrului muncii și protecției sociale.
https://gov.md/sites/default/files/document/attachments/dispozitia_cse_rm_nr.42_din_13.10.2022.pdf
Marina LUPAȘCO, specialist superior

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Ordinea publică în vizorul CSE - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta